Εμείς

Ποιοι είμαστε?

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος οι μαθητές από τα τμήματα Β1, Β2 και Β4 του 3ου Γυμνασίου Σερρών, με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών μας, ασχοληθήκαμε το τρέχον σχολικό έτος με τη φωτογραφία. Η επιθυμία μας να γνωρίσουμε τον γοητευτικό κόσμο της εικαστικής αυτής τέχνης , να πειραματιστούμε και να δημιουργήσουμε υλικό με τη δική μας σφραγίδα, μάς προκάλεσε εξαρχής το ενδιαφέρον.

Με οδηγό την αγάπη για τον τόπο μας, τη διάθεσή μας να γνωρίσουμε περισσότερα για την πορεία του στον ιστορικό χρόνο και να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής του φυσιογνωμίας, βρεθήκαμε στις γειτονιές της πόλεις και σε αξιοθέατα της περιοχής μας με τη φωτογραφική μηχανή ή το κινητό στο χέρι, έτοιμοι για πολλά κλικ!

Στα ενδιαφέροντά μας εντάξαμε την αποτύπωση των μνημείων (ναοί, μοναστήρια, οθωμανικά κτίρια, μουσεία κ.ά), του φυσικού τοπίου, της καθημερινότητας των ανθρώπων.Αγκαλιάσαμε με το βλέμμα μας εικόνες της πόλης, γεμίσαμε με τα χρώματά της την ψυχή μας.

«Παγώσαμε» με τον φακό μας τη στιγμή, «παγιδεύσαμε» και απαθανατίσαμε το «τώρα».Ανεβάσαμε τα στιγμιότυπα- φωτογραφίες σε μια ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα (Εdmodo) ,μέσω της οποίας μπορούσαμε να επικοινωνούμε διαδραστικά και να συνεργαζόμαστε με τους καθηγητές και τους συμμαθητές μας.

Η «σοδειά » ήταν πραγματικά πλούσια! Μέσα σε τρεις περίπου μήνες ανεβάσαμε εκατοντάδες φωτογραφίες!

Και φυσικά δεν αρκεστήκαμε μόνο σε αυτό...Αναζητήσαμε πληροφορίες για τον τόπο, τα φυσικά και ιστορικά αξιοθέατά του, ψάξαμε σε βιβλιογραφικές και δικτυογραφικές πηγές, κάνοντας τη δική μας έρευνα.

Θελήσαμε να αντλήσουμε στοιχεία και με βιωματικό τρόπο, για να αποκτήσουμε πιο σφαιρική εικόνα των χώρων που εξετάζαμε. Έτσι, οργανώσαμε έναν πολιτιστικό περίπατο στην πόλη, που πραγματικά μας ενθουσίασε.

Καλέσαμε ειδικούς του χώρου, για να μας μυήσουν στα μικρά μυστικά της φωτογραφίας, που σχετίζονται με τη σκίαση, τον φωτισμό, την οπτική γωνία, τον τρόπο καλλιτεχνικής απόδοσης της εικόνας και της ψηφιακής επεξεργασίας της. «Ντύσαμε» τις φωτογραφίες μας με λέξεις, βάζοντας διευκρινιστικές λεζάντες και κατατοπιστικά σχόλια. Αντλήσαμε έμπνευση από τους στίχους των ποιητών , κάναμε και εμείς οι ίδιοι γλωσσικούς πειραματισμούς. Ετοιμάσαμε power point, αφίσα, άλμπουμ φωτογραφιών.

Όταν είδαμε τη δουλειά μας να παίρνει σάρκα και οστά , σκεφτήκαμε την περαιτέρω αξιοποίησή της. Θεωρήσαμε πως το μότο του προγράμματος «Κλικ και ανάδειξέ το!» θα μπορούσε να γίνει πράξη , αν εντάσσαμε το πρόγραμμά μας στο «Μαθητών Επιχειρείν», οργανώνοντας μια εικονική , μη κερδοσκοπική «επιχείρηση » φωτογραφίας, που θα λειτουργεί στη βάση του εθελοντισμού και σε συνεργασία με φορείς του δήμου ή επαγγελματιών του τόπου. Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση σε power point μικρού δείγματος από τις φωτογραφίες μας, που συμπληρώνεται από τις ιδέες μας για την αξιοποίησή τους. 


Τι προσφέρουμε στην κοινωνία?


Οι φωτογραφίες μας εφόσον καλύπτουν ποικίλους χώρους ενδιαφέροντος επισκεπτών , θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθούν :

  • Ως θέμα κυλιόμενων διαφημίσεων σε στέγαστρα στάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς, σε κομβικά σημεία εισόδου- εξόδου της πόλης , σε οθόνες αστικών και υπεραστικών λεωφορείων κ.ά. Η εικόνα μπορεί να συνοδεύεται και από γραπτό - ή ακουστικό, στην τελευταία περίπτωση- μήνυμα, με περιεχόμενο που θα προκαλεί το ενδιαφέρον του δέκτη και θα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.

π.χ. Έχετε δει ποτέ κόκκινες «φλόγες» από πέτρα ύψους 35 μέτρων; είτε: Ξέρετε τι είναι ο εκκεντρίτης; ( για το σπήλαιο Αλιστράτης)

π.χ. Γνωρίζετε πού βρίσκεται η μοναδική ξύλινη γέφυρα της αρχαιότητας; (για την Αμφίπολη)

  • Ως υλικό που θα μπορούσαν οι φορείς του δήμου ή οι επαγγελματίες του τόπου να διαμοιράσουν στο διαδίκτυο (photo sharing) για τους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ( facebook, tweeter, pinterest...).
  • Ως υλικό χρήσιμο για τη σύνταξη έντυπου ή ψηφιακού τουριστικού οδηγού ή ενημερωτικού τουριστικού φυλλαδίου είτε ακόμα και ετήσιου ημερολογίου με εικόνες που παρουσιάζουν αξιοθέατα της περιοχής μας. Όλα αυτά τα μέσα τουριστικής προβολής μπορούν να διατεθούν σε χώρους με αυξημένη επισκεψιμότητα (εκθέσεις, συνέδρια, διοργανώσεις, εκδηλώσεις, π.χ. Serexpo στις Σέρρες, στην ετήσια εμπορική έκθεση και στη Philoxenia στη Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ) κ.ά.)
  • Ως υλικό για την κατασκευή σελιδοδεικτών , που μπορούν να δοθούν σε τοπικές βιβλιοθήκες , βιβλιοπωλεία κ.λπ.
  • Ως υλικό που θα μπορούσε να συνδυαστεί με κείμενο και να αποτελέσει πηγή αξιοποίησης σε ψηφιακό πολιτιστικό χάρτη της πόλης ή ακόμα και του νομού. Στον ψηφιακό αυτό χάρτη θα υπάρχουν εντοπισμένα σημεία-αξιοθέατα, τα οποία επιλέγοντας ο χρήστης θα μπορεί να ανοίγει πύλες πληροφόρησης και ενημέρωσης για αυτά.

Τι μπορούμε να φωτογραφίσουμε στις Σέρρες?

Στα ενδιαφέροντά μας εντάξαμε την αποτύπωση των μνημείων (ναοί, μοναστήρια, οθωμανικά κτίρια, μουσεία, νεοκλασικά και παραδοσιακά κτίσματα κ.ά), του φυσικού τοπίου, της καθημερινότητας των ανθρώπων της πόλης των Σερών και της ευρύτερης περιοχής. Αγκαλιάσαμε με το βλέμμα μας εικόνες της πόλης , γεμίσαμε με τα χρώματά της την ψυχή μας. 

Τι μάθαμε τελικά?

Ολοι μας απολαύσαμε τη διαδρομή!

  • Γνωρίσαμε καλύτερα την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή του νομού Σερρών.Αναζητήσαμε στοιχεία για τον τόπο μας και την ιστορική του διαδρομή,μελετώντας τις πηγές αλλά και με βιωματικό τρόπο, περπατώντας στις γειτονιές, ανακαλύπτοντας μοναδικές διαδρομές και αξιοθέατα στο πλαίσιο πολιτιστικού περίπατου- φωτογραφικού οδοιπορικού.
  • Εκφραστήκαμε μέσα από την τέχνη, καλλιεργήσαμε το αισθητικό μας κριτήριο...
  • Νιώσαμε δημιουργικοί και βιώσαμε τη χαρά της συνεργασίας για την πραγματοποίηση του κοινού σκοπού.

Γιατί αγαπάμε τόσο πολύ την φωτογραφία?

Ζούμε στην εποχή της κυριαρχίας της εικόνας, που με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχει γίνει παντοδύναμη,ικανή από μόνη της να επηρεάσει,να συνδιαμορφώσει αντιλήψεις και συμπεριφορές. Η από παλιά γνωστή ρήση «Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις» έχει σήμερα αντικατασταθεί από την ξενόφερτη φράση « Pict it or it didn΄t happen!» Η ενασχόληση με τη φωτογραφία μάς προκάλεσε, λοιπόν, εξαρχής το ενδιαφέρον.

Η επιθυμία μας ήταν να γνωρίσουμε καλύτερα τον καλλιτεχνικό χώρο της φωτογραφίας, να μυηθούμε κατά το δυνατόν στα μυστικά της γοητευτικής εικαστικής αυτής τέχνης , να πειραματιστούμε και να δημιουργήσουμε υλικό με τη δική μας σφραγίδα. Θελήσαμε να «παγώσουμε» με τον φακό μας τη στιγμή, να «παγιδεύσουμε» και να απαθανατίσουμε το «τώρα»,να κρατήσουμε τις αναμνήσεις από τη μαθητική μας ζωή. Παράλληλα, θελήσαμε να αποτυπώσουμε στο φωτογραφικό χαρτί οτιδήποτε μπορεί να αναδείξει την ομορφιά και την ιστορία της πατρίδας μας!

© 2018 klik kai anadeixe to. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε